In 2018 en in 2019, ging onze reis naar Bonaire. Behalve dat Bonaire ’the place to be’ is voor duiken, snorkelen en natuurlijk ultiem ontspannen, is Bonaire ook een paradijs voor windsurfen. Aan de zuidoostkust van Bonaire ligt namelijk Lac Cai. Het is een vrij ondiepe lagune met een constante aanlandige wind richting het strand van Sorobon. Dit maakt Lac Cai uitermate geschikt om te windsurfen. Je stapt namelijk super makkelijk op je surfboard en er weer af.

Overigens is Lac Cai niet alleen een prachtige plek om te windsurfen. De koraaldam die Lac Cai verbindt met de Caraïbische Zee is een perfecte snorkelplek. Daarnaast zijn er om Lac Cai heen ook mangrovebossen. Onder begeleiding kun je in deze mangrovebossen snorkelen en kayakken. Dit laatste hebben wij ook mogen doen, maar daarover een andere keer meer.

Onze favoriete stek aan het strand van Sorobon is Jibe City. Hier betaal je geen toegang en je betaalt ook niet voor je bedje. Uiteraard wordt het dan ook niet gewaardeerd om je eigen etenswaar mee te nemen. Het vriendelijke personeel maakt graag kennis met je en spreekt je persoonlijk aan of alles nog naar wens is en ze je nog iets aan kunnen bieden. Ze proberen je naam te onthouden, om het op die manier persoonlijker te maken.

De sfeer bij Jibe City is heel relaxed. Je loopt vanaf je strandbedje zo metersver met het water tot je knieën Lac Cai in. Voor mij was dat dit jaar prettiger met waterschoentjes, in verband met een recente voetoperaties en wat kleine steentjes vlakbij de instap. Hoe dan ook, eenmaal daar voorbij, is er enkel wit zand en helderblauw water. Aan het begin zijn er weinig bijzondere vissen te zien, daarvoor zul je echt een stukje verder moeten zwemmen.

Bij Jibe City kom je eigenlijk meer voor het windsurfen. Zoals eerder genoemd is de wind bij Sorobon altijd aanlandig en is de hoogte van het water ideaal. Er wordt een soort check-in systeem gehanteerd. Je meldt je aan wanneer je wilt beginnen met windsurfen en meld je af als je weer stopt. Zo hoef je van te voren niet te bedenken hoe lang je wilt windsurfen en wat nu het voordeligst is. Dit wordt allemaal netjes geregeld in de shop. Je kunt er voor kiezen om les te nemen of om lekker zelf de plank op te gaan. Er is voldoende materiaal, dus misgrijpen zal je niet snel doen. Het personeel staat altijd klaar om een plank of zeil voor je te wisselen als je bijvoorbeeld toch een groter zeil wilt of een kleinere plank. En tussendoor kun je natuurlijk altijd even pauze nemen om een lekkere smoothie of Amstel Bright te drinken met je voeten in het zand. Als je een wat langere pauze neemt, kun je jezelf het beste afmelden. Dan tikt de tijd niet door en worden je spullen netjes opgeruimd. Daarna kun je je weer aanmelden en kun je de plank weer op.


Qua eten kan ik jullie wat minder vertellen. Wij hebben er voornamelijk drankjes gedronken (ook hier zijn de smoothies erg lekker) en één avond deelgenomen aan de tafel-BBQ. Onze ervaring daarmee kun je lezen in een andere blogpost. Overigens kent Bonaire net als Curacao een rustig nacht-/avondleven. Op zondagmiddag is er live-muziek bij Jibe en is het er erg gezellig. Echt een aanrader voor een gezellige middag of avond met een goede vibe.

Jibe City is te vinden aan de Kaminda Sorobon 12 in Kralendijk. Op hun website vindt je meer informatie over de tarieven, lessen en de huidige weersomstandigheden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge