Bonaire staat bekend als een paradijs voor duikers. Het water is er kraakhelder en je kunt op veel plaatsen vanaf het strand met je duikuitrusting het water inlopen. Omdat Bonaire praktisch nooit getroffen wordt door orkanen, blijft het koraal intact. Tel daarbij op dat het koraal in Bonaire goed beschermd wordt en er vrijwel geen verbleking plaatsvindt door de opwarming van de aarde en je kunt je een voorstelling maken van de term: ‘duikersparadijs’.

Vissen bij Klein Bonaire

Om eerlijk te zijn, beiden zijn wij geen duikers. Sterker nog, verder dan snorkelen waren we nog nooit gekomen. Het was voor ons ook geen specifieke reden om naar Bonaire af te reizen. Tijdens een snorkeltour op de Sea Cow van Henk en Gea kwamen we in contact met Pierre. Een man uit België, die momenteel op Bonaire verblijft. Hij gaat mee als onderwater-fotograaf op de Sea Cow en geeft duikcursussen. Pierre was het die ons enthousiast maakte voor een introductieduik.

Na wat research over duiken op Bonaire en de verschillende mogelijkheden te hebben bekeken, kozen wij ervoor om Pierre te bellen. Onder het motto: ‘Nu we er toch zijn!’ boekten wij een introductieduik bij Pierre. Op ons resort werden we opgehaald, om naar de plek te gaan waar we de duikuitrustingen op konden halen. Daar kregen we instructies voor onze eerste duik. Hoe maak je je bril schoon onder water, wat kun je doen als je je zuurstoftoevoer kwijt bent en hoe geef je aan hoe je je voelt? Eenmaal ready genoeg zijn we naar een rustig baaitje gereden met een makkelijke instap. Al eerder gaf ik aan dat Bonaire bij uitstek geschikt is om vanaf het strand je duik te beginnen, maar wanneer je nog nooit een duikuitrusting aan hebt gehad is ook een makkelijke instap een kleine uitdaging.

Eenmaal in het water was het eerst de bedoeling om je prettig te voelen bij het ademen onder water, oefenen met het schoonmaken van je bril en rustig de wereld onderwater verkennen. Hoewel wij ons vrij voelen in het water, was de eerste paar keer onderwater ademen toch een beetje onwennig. Het is prettig om hier op een relaxte manier kennis mee te maken. Eenmaal vertrouwd zijn we dan écht gaan duiken. Tot een meter of 11 diepte mochten we de zee gaan ontdekken. En ik denk dat we er kort over kunnen zijn: duiken is in één woord ‘fantastisch’! Wanneer je denkt al veel te kunnen zien tijdens het snorkelen, val je van de ene in de andere verbazing tijdens het duiken. Wat van veraf al mooi is wanneer je snorkelt, is van dichtbij als je duikt zo mogelijk nog mooier.

Koraal bij Klein Bonaire

De begeleiding van Pierre was persoonlijk. Hij was goed bekend met de plek waar we het water in doken en kon ons hierdoor meenemen naar de mooiste plekjes. Tijdens de duik wees hij de mooiste koralen aan, kon hij ons bijzondere vissen laten zien en ons ook nog in de gaten houden. De foto’s bij deze post horen bij de foto’s die wij kochten na de snorkeltrip op de Sea Cow en zijn ook gemaakt door Pierre Henriet. Check zijn Facebook voor meer foto’s!

Hoewel het een enkele kennismaking met het duiken was, is duiken wat ons betreft echt een aanrader. Liefst hadden wij het jaar erna ons PADI gehaald wanneer we weer op Bonaire zouden zijn. Helaas gooide een operatie roet in het water, waardoor wij het niet aandurfden om langdurig in het zeewater te zijn met een helende wond. Toch weet ik het zeker, wij gaan ons PADI nog wel halen en liefst op een plek even prachtig als Bonaire.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge